AncientEgypt.4t.com | Bine ati venit in minunata lume a Egiptului Antic

Home
Egiptenii
Mumii
Hieroglife
Zeii

Web Links
Foreign links
Guestbook
Contact
Prieteni

RADY Blog

 

Va Place Noul Site?
Da
Nu
rezultate

 

 

 

 

 

 

Aici veti avea ocazia sa aflati mai multe despre misterioasele hieroglife ale egiptenilor:

        Toate incercarile de a patrunde in tainele hieroglifelor,pe care Vivant Denon le copiase cu multa atentie,se dovedisera zadarnice. Descifrarea scrierii vechilor egipteni necesita material adecvat:-piatra de la Rosette -este o inscriptie gravata in bazalt cu trei paragrafe in trei alfabete: hieroglife,semne probabil copte si demotice si scriere greceasca.Ceea ce era in greaca era usor de tradus.Era vorba de o multumnire din anul 196 I.H adusa de preotii din Memphis regelui Ptolemeu Epifanul.Acesta era foarte iubit printre preoti, deoarece ii scutise pe acestia de taxe si a adus noi surse de venit pentru temple.Toate acestea i-au facut pe preoti sa ordone gravarea acelei formule de multumire:Ptolmeu, cel ce traieste vesnic, cel ce este iubit de Ptah,Epifanul,Eucharistos,fiul regelui Ptolemeu si al reginei Arsinoe,a facut multe lucruri bune pentru temple si locuitorii lor si tuturor ce se afla sub stapanirea lor, prin aceea ce este un zeu si fiu de zeu si al unei zeite,asemeni lui Horus,fiul lui Isis siOsiris,care l-a pazit pe tatal sau.Presupunerea ca si celelate doua scrieri aveau acelasi continut nu era absurda.Inscriptia afost copiata,desenata, i s-au facut copii.Oameni de stiinta din toata lumea au s-au hotarat sa o descifreze.
A doua etapa importanta in decifrarea hieroglifelor a fost obeliscul de la Philae,care s-a descoperit la mommentul oportun-dar in mod special impunea participarea unui creier receptiv,cu o minte agera si competenta lingvistica aproape enciclopedica. Singurul om care avea toate calitatile pentru a descifra misterioasele hieroglife a fost:Jean-Francois Champollion.
Champollion s-a nascut la 23 decembrie 1790 la Figeac, o regiune in sudul Frantei.Nu avea nici 5 ani cand mama lui ii citea pasaje din Biblie, pe care el apoi le reproducea din minte. In liceu era pasionat doar de Egipt si de limbile orientale.Stapanind cu mare maiestrie latina si greaca,la 12 ani el incepe sa studieze ebraica,caldeeana,siriana,etiopiana,araba si copta.Jean-Francois Champollion avea doar 11 ani cand s-a hotarat si el sa descifreze mult contrversata inscriptie.In 1807 la 17 ani a parasit scoala si a intrat la Academia de Stiinte.Tot la varsta de 17 ani el sustine ideea conform careia limba copta este o forma tarzie a limbii vorbite in vechiul Egipt.Champollion contureaza prima harta a Imperiului faraonilor la data de 1 septembrie 1807.

        Descifrarea hieroglifelor nu era singurul tel in viata sa,el mai era si un politician desavarsit,prins in valvatoarea epocii sale.El a scris si impotriva lui Napoleon,pe care nu-l vede cu ochi buni.In anul 1815 primarul din Grenoble a fost solicitat sa-l prezinte pe Champollion imparatului.Napoleon ii promite tanarului savant sprijin in vederea descifrarii hieroglifelor.Clipa victorie a sosit in 17 septembrie 1822,cand Champollion citeste in public Scrisoarea adresata domnului Dacier,secretar pe viata al Academiei de inscriptii,in care le dezvaluie cheia enigmei:hieroglifele nu reperezenatu nici simboluri nici litere;ele erau semne care aminteau sunete. Cum si-a dat Champollion seama?---Simplu. El a numarat 486 de cuvinte grecesti si 1419 hieroglife pe piatra de la Rosete.A studiat in continuare ca pe vremea cand nu stia sa citeasca si compara textul Bibliei cu cel invata pe dinafara.
Numele faraonilo si cel propriu erau scrise identic in toate cele trei scrieri.Champollion stia de un obelisc in limba greaca,cu precizarea ca se repta des numele de Cleopatra. Si-a procurat copii ale acestui obelisc si a ordonat semnele intr-un sistem.Asa a recunoscut literele L,P,T prezente in numele lui Ptolemeu,dar si in al lui Cleopatra.Astfel a observat tanarul francez ca hieroglifele nu erau cuvinte,ci doar sunete,vocale.Aici va puteti scrie numele cu ajutorul hieroglifelor

Introduceti maxim 11 caractere.


Aceste informatii sunt luate de pe mai multe pagini de internet.