AncientEgypt.4t.com | Bine ati venit in minunata lume a Egiptului Antic

Home
Egiptenii
Mumii
Hieroglife
Zeii

Web Links
Foreign links
Guestbook
Contact
Prieteni

RADY Blog

 

Va Place Noul Site?
Da
Nu
rezultate

 

 

 

 

 

 

Templul din Luxor


Map of Thebes showing the Temples of Karnak and Luxor        Orasul moden de astazi, Luxor este vechiul oras Teba din antichitate,orasul celor 100 de porti.A fost capitala Egyptului incepand din dinastia a 12-a(1991 I.H) si a atins punctul culminant in timpul Regatului Nou.Este orasul de unde Tutmose III si-a planuit campaniile militare,Akhenaton a contemplat pentru prima data la aderarea unui singur zeu,iar Ramses II si-a pus in plan maretul plan de constructie si reabilitare unor monumente.Doar Memphis se putea compara cu Teba la frumuseti si bogatie,doar ca Memphis a fost pradat,iar piatra i-a fost furata,astfel ca nu s-au mai putut construi monumente marete,care sa raman in istorie.Daca nu ar fi fost piatra si Teba ar fi fost cufundata in negura istoriei,pntru ca imensele palate de caramida nu au rezistat in timp.Au rezistat doar cladirile din piatra.

Temple of Luxor showing the Avenue of Sphinxes.


        Templul de la Luxor este aproape de Nil si este paralel cu albia acestuia.Faraonul Amenhotep III care a domnit intre anii 1390-1353 I.H a construit acest frumos templu si l-a dedicat zeului Amon-Re,consoartei sale Mut si fiului lor Khons.
Obelisk of Rameses II
        Acest templu a fost folosit din trecut si pana in prezent ca loc de venerare a zeilor.A fost terminat de Tutankhamon si de catre Horemheb,iar Ramses II i-a facut doar niste niste adaugiri.

        In timpul erei crestine,sala in stil hypo a fost convertita de crestini intr-o biserica,iar urmarile unei biseerici Copte se pot vedea inca in partea vestica.


1.Obeliscul lui Ramses II

2.Faimoasa curte a lui Ramses II

3.Moschee

4.Coloanele si obeliscul lui Amenhotep

5.Curtea lui Amenhotep III

6.Sala Hypostyle

7.Capela lui Alexandru cel Mare

8.Sanctuarul-Sfinta Sfintelor-


Dupa aceea timp de mai multe secole templul a fost ingropat printre strazile si casele din Luxor,iar de le nu s-a mai ocupat nimeni.